Annonce

Annonce

Bernhard Url står ved en talerstol

Den grønne omstilling koster, og det er man nødt til at turde sige højt, mener Bernhard Url, direktør for Efsa. Foto: Emilie Gomez/EU 2018/EP

EU's fødevarechef: Politikerne tør ikke sige, at vi er nødt til at ændre kostvaner

Politikerne er nødt til at tage debatten om nødvendigheden af at ændre på kostvanerne, for det nytter ikke at ændre produktionen, hvis der ikke er nogen til at købe varerne, siger chefen for EU's fødevaresikkerhedsorgan, Efsa.

Vores madvaner og prisen for grøn omstilling er politisk betændte emner, men politikerne er nødt til at tage en åben debat om dem, hvis vi vil skabe et bæredygtigt fødevaresystem. Det mener Bernhard Url, direktør for EU's fødevaresikkerhedsorgan, Efsa.

"Noget, som ingen politiker vil fortælle, er at for at skabe bæredygtig omstilling af fødevaresystemet, er vi nødt til at spise anderledes," siger han i et interview med mediet Euractiv.

Og man undgår ikke, at debatten bliver ophedet, siger han, for mad er forbundet med både kultur og en følelse af selvbestemmelse. Det kan således give en trodsreaktion hos nogle, når politikere siger, hvad man bør spise, men man er nødt til at ændre på forbrugernes vaner, for det nytter ikke at omstille landbrugets produktion, hvis der ikke er nogen til at købe varerne.

EU-Kommissionen slettede netop en passage om behovet for ændrede vaner i sin endelige udgave af den køreplan, der viser, hvordan EU kan nå sit klimamål i 2040.

Derudover er politikerne også nødt til at italesætte, at hvis borgerne ønsker højere dyrevelfærd, bedre beskyttelse af miljøet og færre kemikalier, er nogen nødt til at betale for det. Det samme gælder for eventuelle tilskud til fødevarerne for at holde priserne nede; det er ikke gratis at skrue ned for priserne.

"Enten betaler forbrugeren, ellers betaler skatteyderen via tilskud. Der er ingen anden vej," siger Bernhard Url til Euractiv.

Efter flere uger med protester fra landmænd har EU-Kommissionens formand, Ursula Von der Leyen, indkaldt landbrugets interessenter samt NGO'er til dialogmøder for at diskutere landbrugets fremtid, og Bernhard Url anser det som en mulig åbning til at tage hul på de svære emner.

Han har været chef for Efsa i 10 år, men ventes at træde tilbage til maj.

Flere artikler fra samme sektion

»Det er nødvendigt for mennesket at genoprette sine bånd til naturen«

To dage om ugen er skoledagen markant anderledes for 21 børn i Chile: De køres til en lille landbrugsskole for at lære om agro-økologi og selvforsyning, og flere lignende initiativer spirer nu frem i landet. Det er noget, myndighederne har bemærket.

16-05-2024 8 minutter Udland,   Uddannelse

For første gang påviser forskere en sammenhæng mellem PFAS i drikkevand og hjertekarsygdomme

Data fra en italiensk region, hvor nogle borgere drak PFAS-forurenet vand og andre ikke gjorde, viser en tydelig sammenhæng mellem PFAS og øget risiko for at dø af hjertekarsygdomme.

15-05-2024 5 minutter PFAS,   Miljø,   Forskning

Åbent brev fra 140 organisationer kritiserer EU's grønne tilbagetrækning

De seneste måneder har EU trukket flere miljø- og klimainitiativer tilbage som reaktion på landbrugets protester. Nu siger adskillige organisationer på tværs af Europa stop.

14-05-2024 3 minutter EU,   Miljø,   Klima,   Natur